Een nierbekkenontsteking (medische term Pyelonefritis) wordt meestal door bacteriën (E.Coli) veroorzaakt en kan voortkomen uit een verwaarloosde blaasontsteking. Als een infectie opstijgt vanuit de blaas via de urineleiders richting de nierenbekken kan er een nierbekkenontsteking ontstaan.
Wanneer een nierbekkenontsteking niet tijdig wordt herkend kunnen er gevaarlijke complicaties ontstaan. Bij een ontsteking van het nierbekken zijn de verschijnselen vaak vergelijkbaar bij een blaasontsteking. Bij een nierbekkenontsteking is er echter bijna altijd sprake van (hoge) koorts en pijn in de rug of zij maar wat als er geen sprake is van koorts maar de andere symptomen van een nierbekkenontsteking wel aanwezig zijn?
Wat is koorts?
We spreken van koorts als de temperatuur van het lichaam hoger is dan 38 graden Celsius. De temperatuur kunt u het beste rectaal meten (via de anus). Een oorthermometer kan ook worden gebruikt maar is minder betrouwbaar. Eenmaal per dag de temperatuur meten is normaal gesproken voldoende. Koorts komt het meest voor bij kinderen tussen de nul en vier jaar.
Koorts is een reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Koorts helpt effectief bij het bestrijden van een infectie. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed.
Let op, de hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, zal de temperatuur niet boven de 42 graden oplopen. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de temperatuur van het lichaam weer.
Bij een nierbekkenontsteking is er ook sprake van een infectie waar het lichaam zich tegen moet beschermen. Dit is dus de reden dat er bijna altijd koorts is bij een nierbekkenontsteking.
Wel verschijnselen zonder koorts?
Bij een blaasontsteking zien we vaak de volgende klachten;
- vaak plassen, meestal maar kleine beetjes;
- aandrangklachten, u heeft steeds het gevoel dat u moet plassen, ook na het plassen;
- pijn/steken in de onderbuik;
- een randerig gevoel in de plasbuis bij het plassen;
- aanwezigheid van bloed in de urine;
- troebele en vies ruikende urine;
- verlies van urine (incontinentie).
In enkele gevallen is er wel sprake van een ‘beginnende’ nierbekkenontsteking zonder dat er nog koorts is. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd de huisarts. Zeker als er sprake is van bloed in de urine en als u acute pijn in uw zij of rug krijgt met bovengenoemde symptomen.