• Nierbekkenontsteking
  • Blaasontsteking
  • Algemeen

Nierbekkenontsteking

Alles over urineweginfecties

Blaasontsteking symptomen

11 juli 2014 geschreven door beheerder

Een blaasontsteking (medische term is cystitis) is een veel voorkomende urineweginfectie van de lagere urinewegen en is in de meeste gevallen onschuldig.

Doordat er een bacterie is binnengedrongen reageert het lichaam met een ontstekingsreactie om de bacteriën te bestrijden. Het slijmvlies van de blaas raakt hierdoor ontstoken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan vaker terugkomen.

Blaasontsteking komt relatief veel voor, vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen ouder dan 60 jaar.

Blaasontsteking symptomen verschillen bij een man en een vrouw. Hieronder kun je algemene verschijnselen lezen die in het algemeen gelden.

In het geval van een blaasontsteking kunnen de volgende symptomen optreden;

Veelvuldig moeten plassen

symptomen blaasontsteking vaak toiletU moet vaak naar het toilet om de blaas te legen, toch zijn het vaak maar kleine hoeveelheden en soms beperkt het zich tot enkele druppels.

Aandrangklachten

U heeft steeds het gevoel dat u moet plassen, ook na het plassen blijft dit gevoel. Wanneer u dan naar het toilet gaat blijkt er vaak geen plas op gang te komen.

Pijn in de onderbuik

Door de ontsteking van de blaas kan er stekend en pijnlijk gevoel zijn in de onderbuik. De meeste mensen met een blaasontsteking ervaren echter geen pijn in de onderbuik maar meer een drukkend gevoel.

Branderig gevoel in de urinebuis bij het plassen

Tijdens het plassen voelt u een branderig gevoel in uw plasbuis. Dit verschijnsel wordt als onprettig ervaren, voornamelijk door mannen.

Bloed in de urine

Soms kan er door de ontsteking een beetje bloed in de urine komen. Doordat de blaas geïrriteerd is kunnen er soms kleine wondjes ontstaan waardoor er soms bloed bij de urine zit.

Troebele en vies ruikende urine

Uw urine kan wat troebel van kleur zijn en een sterke reuk hebben. In combinatie met bovenstaande symptomen kan dit wijzen op een blaasontsteking.

Urineverlies

In sommige gevallen kunt u kleine beetjes urine verliezen. Vaak beperkt dit zich tot enkele drupjes.

Bij een blaasontsteking heeft men over het algemeen geen koorts, hooguit wat verhoging (minder dan 38 graden Celsius). Het kan ook zijn dat u nauwelijks blaasontsteking symtpomen heeft en het niet merkt dat u een blaasontsteking heeft.

Als u bijna geen klachten heeft, kunt u afwachten tot de blaasontsteking vanzelf overgaat. Wat wel verstandig is om veel te drinken en te plassen waardoor de bacteriën geen kans krijgen om zich te hechten in de blaas.

Als u meerdere klachten heeft of als de klachten blijven bestaan gedurende langere tijd of indien u zwanger bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Categorie: Blaasontsteking

Gesponsorde links




Gesponsorde links

Recente berichten

  • Uroloog bezoek bij nierontsteking en je zorgverzekering
  • Chronische blaasontsteking
  • Nierstenen symptomen
  • Nierbekkenontsteking zonder koorts?
  • Urinekweek

Wist je dat?

Een nierbekkenontsteking geeft normaal gesproken meer en andere klachten dan een blaasontsteking:
pijn in de zij, koorts (38-40 graden), koude rillingen en malaise (ziek-voelen).

Bij een nierbekkenontsteking is het verstandig om te onderzoeken of de afvoer van de ontstoken nier belemmerd wordt door bijvoorbeeld een niersteen.

De combinatie van een verstoorde afvoer en een ontsteking is ernstiger dan een ontsteking alleen, omdat de bacteriën dan niet wegspoelen met de urine mee en zo veel ziekmakender kunnen zijn.

Meteen echo-onderzoek van de nier kan eenvoudig worden onderzocht of hieraan gedacht moet worden.

  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Links

Over ons

Urineweginfecties zijn een veel voorkomend probleem dat de laatste jaren toeneemt. Met name blaasontsteking en nierbekkenontsteking kunnen leiden tot ernstige en blijvende nierschade.

Deze website probeert informatie over deze aandoeningen te geven zodat je dit kunt voorkomen.

Copyright © 2023 · Nierbekkenontsteking-info.nl · Alles over urineweginfecties