• Nierbekkenontsteking
  • Blaasontsteking
  • Algemeen

Nierbekkenontsteking

Alles over urineweginfecties

Blaasontsteking na seks

11 juli 2014 geschreven door beheerder

Een blaasontsteking (cystitis) staat bekend als een typische vrouwenkwaal: maar liefst een op de vier vrouwen krijgt een blaasontsteking in haar leven. Dat komt doordat vrouwen er anatomisch vatbaarder voor zijn. Zij hebben namelijk een kortere urinebuis dan mannen waardoor bacteriën van buitenaf makkelijker kunnen binnendringen.

Daarnaast liggen bij de vrouw de urinebuis en de vagina dichter bij de anus. Hierdoor hoeven bacteriën uit de anus dus een minder lange weg af te leggen om zich aan de blaaswand te hechten. Hier kunnen de bacteriën vervolgens een blaasontsteking veroorzaken bij de vrouw.

Groter risico op blaasontsteking

Het klinkt misschien als een fabeltje maar je hebt een grotere kans op een blaasontsteking na de seks. Door de bewegingen tijdens de seks komen de schadelijke E.coli-bacteriën dichter bij de urinebuis van de vrouw. Er wordt in dit geval ook wel gesproken van een “honeymoon cystitis”.

De plasbuis kan hierdoor geïrriteerd raken. Ook het dragen van een condoom tijdens het vrijen verlaagt dit risico niet. Het is daarom verstandig om direct na de vrijpartij meteen de blaas goed leeg te plassen als vrouw zijnde. Hiermee verklein je de kans op een blaasontsteking.

Vrouwen die na de vrijpartij hun blaas niet goed leegplassen, lopen dus een groter risico op het krijgen van een blaasontsteking.

Mannen en blaasontsteking na de seks

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat mannen ook vatbaarder zijn voor een blaasontsteking na de seks. Wel wordt aangeraden om na de seks ook de penis te wassen in verband met de hygiëne. Bij een nieuwe vrijpartij is er dan een mindere kans op overbrenging van bacteriën.

Categorie: Blaasontsteking

Gesponsorde links




Gesponsorde links

Recente berichten

  • Uroloog bezoek bij nierontsteking en je zorgverzekering
  • Chronische blaasontsteking
  • Nierstenen symptomen
  • Nierbekkenontsteking zonder koorts?
  • Urinekweek

Wist je dat?

Een nierbekkenontsteking geeft normaal gesproken meer en andere klachten dan een blaasontsteking:
pijn in de zij, koorts (38-40 graden), koude rillingen en malaise (ziek-voelen).

Bij een nierbekkenontsteking is het verstandig om te onderzoeken of de afvoer van de ontstoken nier belemmerd wordt door bijvoorbeeld een niersteen.

De combinatie van een verstoorde afvoer en een ontsteking is ernstiger dan een ontsteking alleen, omdat de bacteriën dan niet wegspoelen met de urine mee en zo veel ziekmakender kunnen zijn.

Meteen echo-onderzoek van de nier kan eenvoudig worden onderzocht of hieraan gedacht moet worden.

  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Links

Over ons

Urineweginfecties zijn een veel voorkomend probleem dat de laatste jaren toeneemt. Met name blaasontsteking en nierbekkenontsteking kunnen leiden tot ernstige en blijvende nierschade.

Deze website probeert informatie over deze aandoeningen te geven zodat je dit kunt voorkomen.

Copyright © 2023 · Nierbekkenontsteking-info.nl · Alles over urineweginfecties