• Nierbekkenontsteking
  • Blaasontsteking
  • Algemeen

Nierbekkenontsteking

Alles over urineweginfecties

Blaasontsteking bij kinderen

12 juli 2014 geschreven door beheerder

Een blaasontsteking bij kinderen is mogelijk, maar niet besmettelijk. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën die tot een blaasontsteking bij kinderen leiden bevinden zich veelal in de darmen en rond de plasbuis.

In veel gevallen gaat het dan ook om de Escherichia coli bacterie (E. Coli). Deze dringen het lichaam via de plasbuis binnen en nestelen zich in de blaaswand. De blaaswand gaat vervolgens ontsteken, waardoor een blaasontsteking ontstaat. Een blaasontsteking bij kinderen verschilt nauwelijks tot niet met een volwassene.

Oorzaak

Over het algemeen lopen meisjes meer kans op het krijgen van een blaasontsteking dan jongens. Dit heeft te maken met het feit dat de plasbuis van de meisjes korter is dan die van de jongens. Daarnaast loopt de plasbuis bij meisjes en vrouwen ook dichterbij de anus.

Veel medici geloven dat kinderen die niet goed kunnen plassen een grotere kans lopen op het krijgen van een blaasontsteking. Of een blaasontsteking bij kinderen door niet goed plassen veroorzaakt wordt, ondanks enkele medici dat beweren, is nog niet duidelijk.

Het kan ook voorkomen dat een blaasontsteking de oorzaak is van een verstopping. Door een verstopping, ofwel obstipatie, kan de volle darm druk uit gaan oefenen op de blaas. Hierdoor kan het kind niet goed uitplassen. Tevens is het mogelijk dat een blaasontsteking bij kinderen ontstaat, omdat ze kampen met een aandoening aan de urinewegen. Een voorbeeld van een aandoening is een nauwe plasbuis. Hierdoor moeten de kinderen meer persen om volledig uit te kunnen plassen. Dit is te herkennen aan een slappe tot onderbroken straal urine tijdens het plassen.

Symptomen blaasontsteking bij kinderen

De symptomen van een blaasontsteking bij kinderen zijn onder meer de volgende:

  • Pijn bij het plassen;
  • Veelvuldig plassen;
  • Pijn in de onderbuik; 
  • Troebelachtige urine;
  • Bloed bij de urine;
  • Bij jonge kinderen zijn de meest voorkomende symptomen huilbuien en koorts;
  • Ondanks zindelijkheid kan het kind kleine beetjes urine verliezen;

Behandeling

Alvorens met de behandeling van de blaasontsteking bij kinderen wordt begonnen, moet allereerst met zekerheid worden vastgesteld dat het kind daadwerkelijk heeft te kampen met een blaasontsteking. Om dit aan te tonen wordt er een kweek van de urine in het laboratorium gemaakt. Uit de kweek blijkt vervolgens welke bacterie verantwoordelijk is voor de blaasontsteking. Op basis van deze uitkomst, kan vervolgens een medicijn worden voorgeschreven die de bacterie tegengaat. De uitslag van de kweek volgt veelal binnen 6 tot 8 dagen.

Wanneer duidelijk is welke bacteriën hebben geleid tot een blaasontsteking bij het kind, krijgt het kind een antibioticum voorgeschreven. Veel voorgeschreven bij antibiotica tegen een blaasontsteking bij kinderen zijn amoxicilline, cotrimoxazol of nitrofurantoïne. De kuur moet volledig worden afgemaakt. Ook wanneer de klachten reeds zijn verdwenen. Ander is het mogelijk dat bacteriën in de blaas achterblijven en wederom leiden tot een blaasontsteking. Lees uiteraard voor gebruik altijd de bijsluiter en neem indien er bijwerkingen optreden contact op met de huisarts.

Na behandeling

Na behandeling met een antibioticum zijn de klachten veelal verdwenen en is de blaasontsteking bij het kind verdwenen. Indien het kind toch klachten houdt is het raadzaam opnieuw een bezoek te brengen aan de huisarts. Mogelijk heeft de antibiotica niet aangeslagen of licht een andere aandoening ten grondslag van de blaasontsteking. Normaliter is een kuur antibiotica voldoende om de blaasontsteking bij kinderen te verhelpen.

 

Filed Under: Blaasontsteking

Gesponsorde links




Gesponsorde links

Recente berichten

  • Uroloog bezoek bij nierontsteking en je zorgverzekering
  • Chronische blaasontsteking
  • Nierstenen symptomen
  • Nierbekkenontsteking zonder koorts?
  • Urinekweek

Wist je dat?

Een nierbekkenontsteking geeft normaal gesproken meer en andere klachten dan een blaasontsteking:
pijn in de zij, koorts (38-40 graden), koude rillingen en malaise (ziek-voelen).

Bij een nierbekkenontsteking is het verstandig om te onderzoeken of de afvoer van de ontstoken nier belemmerd wordt door bijvoorbeeld een niersteen.

De combinatie van een verstoorde afvoer en een ontsteking is ernstiger dan een ontsteking alleen, omdat de bacteriën dan niet wegspoelen met de urine mee en zo veel ziekmakender kunnen zijn.

Meteen echo-onderzoek van de nier kan eenvoudig worden onderzocht of hieraan gedacht moet worden.

  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Links

Over ons

Urineweginfecties zijn een veel voorkomend probleem dat de laatste jaren toeneemt. Met name blaasontsteking en nierbekkenontsteking kunnen leiden tot ernstige en blijvende nierschade.

Deze website probeert informatie over deze aandoeningen te geven zodat je dit kunt voorkomen.

Copyright © 2025 · Nierbekkenontsteking-info.nl · Alles over urineweginfecties